Tahmini okuma süresi: < 1 dakika
  • Yağ otu ailesinden deniz topalak Hippophaë rhamnoides’in meyveleri doymamış yağ asitleri, karotenoidler, vitaminler ve flavonoidler içeren bir yağ gibi değerli bileşenler içerir.
  • Genel sağlığı geliştirici, antioksidan, bağışıklık sistemini düzenleyici ve antitümör özelliklere sahiptirler.
  • Deniz topalakı sağlıklı bir gıda olarak tüketilir ve yağı kozmetikte kullanılır.

Ürünler

Deniz topalak içeren preparatlar arasında tozlar, kozmetikler, deniz topalak yağı kapsülleri, gıdalar, yağlı yağ, şuruplar, meyve suyu ve reçeller bulunur.

Kök bitki

Yağ otu ailesinden (Elaeagnaceae) deniz topalak Hippophaë rhamnoides, gümüş grisi ve sivri yaprakları olan, Avrupa’ya özgü ve 4 metre yüksekliğe kadar büyüyen dayanıklı bir çalıdır. Meyveleri sarı, turuncudan kırmızıya kadar değişen bir renge sahiptir.

Tıbbi ilaç

Bitkinin taze veya kurutulmuş meyveleri (çilek, Hippophae fructus) şifalı bir bitki olarak kullanılır. Yağ da bunlardan ve tohumlardan elde edilir.

İçindekiler

İçindekiler şunları içerir:

  • Birçok tekli ve çoklu doymamış yağ asidi içeren yağ (deniz topalak yağı, Hippophaes oleum).
  • Karotenoidler: beta-karoten, likopen, lutein ve zeaksantin
  • İzoprenoidler
  • Vitaminler: C vitamini, beta-karoten, E vitamini
  • Mineraller
  • Flavonoidler
  • Karbonhidratlar: monosakkaritler
  • Malik asit ve oksalik asit gibi meyve asitleri
  • Beta-sitosterol gibi fitosteroller

Etkileri

Deniz topalaklarının antioksidan, bağışıklık sistemini düzenleyici, antitümör, antimikrobiyal, sitoprotektif ve genel olarak sağlığı geliştirici özellikleri vardır.

Uygulama alanları

  • Kozmetikte
  • Kuru cilt ve mukoza zarlarının (örn. menopoz sırasında vajinal kuruluk), kuru gözlerin tedavisi için besin takviyesi olarak
  • C vitamini kaynağı
  • Yemek
  • Doğal renklendirici
  • Deniz topalakı hayvan yemi olarak da kullanılır.
  • Bitki çok dayanıklıdır ve bu nedenle yeniden ağaçlandırma için de kullanılır.

Facebook Yorumları